Riihimäen voimistelu ja liikunta RiVoLi ry:n hallitus seuraa huolestuneena palveluverkkouudistuksen läpivientiä kiireellä eikä voi uudistusta tällaisenaan kannattaa
1.3.2020
Riihimäen kaupungin johdon luotsaamaa palveluverkkouudistusta viedään parhaillaan vauhdilla kohti sitovia päätöksiä. Uudistuksen taustalla oleva selvitys on tehty kiireellä ja ilman asianmukaista vaikuttavuusarviointia, minkä vuoksi se on vain arvio ja toive siitä, miten Riihimäen taloudellinen tilanne kohenisi. Taloudellisia faktoja ei selvityksen takana ole. Esimerkiksi kaupungin sivuilla esitetyssä kysymys-/vastauspatterissa viittaus lasten koulumatkasäästöihin perustuu siihen, että Riihimäellä on hyvä pyörätieverkosto. Suurin osa lapsista ei todennäköisesti kuitenkaan kulje pyörällä kouluun talviaikaan. Tämä esimerkki herättää kysymyksen, perustuvatko muutkin tavoitellut säästöt yhtä epämääräisiin "laskelmiin".
Toinen syy sille, ettei yhdistys voi kannattaa palveluverkkouudistusta on päätöksen kiirehtiminen. Moni tuntemamme päättäjä on kertonut saaneensa tiedot suunnitelmista median välityksellä. Päätöksentekomenettely on pyritty järjestämään niin, etteivät valtuutetut voisi puuttua sen sisältöön. Olisi selvitettävä, onko tällainen menettelytapa edes mahdollinen kunnallishallinnossa.
Kolmanneksi yhdistyksillä ei ole ollut mahdollisuutta osallistua keskusteluun tai valmisteluun, esim. suunnitelmien vaikutusten arviointiin. Yhdistys- ja seurakenttä tuottaa suuren osan riihimäkeläisten lasten ja nuorten edullisista harrastusmahdollisuuksista koulujen saleissa. Koulujen iltakäytön piirissä toimivat kerhot, monet liikunnalliset harrastusryhmät, peliporukat ja joukkueet ovat mitä suuremmassa määrin asianosaisia ja palveluverkkouudistuksen suuri sidosryhmä.
Ehdotetussa toimintasuunnitelmassa lakkautettaisiin Herajoen, Lasitehtaan, Haapahuhdan ja Patastenmäen koulut ja nuorison Monari. Liikunta- ja kulttuuripalvelut voitaisiin esitykseen sisältyvien optioiden mukaan lopettaa, koska ne ovat nk. vaihtoehtoisia palveluita. Esitellyissä kaupunkikehittäjien visioissa tilalle rakennettaisiin valtava monitoimitalo Peltosaareen ja junaradan kylkeen kerrostaloja. Näiden kustannuksia ei ole avattu.
RiVoLin näkökulmasta salitilanne on jo nykyisellään vaikea. Seuraan pyrkiviä lapsia joudutaan ohjaamaan naapurikaupunkeihin harrastamaan, kun asianmukaisia salivuoroja varastotiloineen ei saada käyttöön. Yhdistyskentälle olisi lohduttomat seuraukset palveluverkkouudistuksen toteutumisesta sen nykymuodossa. Lähikoulut ja seurojen tarjoamat edulliset harrastusmahdollisuudet ovat kuitenkin Riihimäen keskeisiä vetovoimatekijöitä niille lapsiperheille, jotka etsivät väljempää asumista. Ei kuulosta järkevältä ajaa näitä kerralla ja kiireellä alas.
Palveluverkkouudistuksella halutaan ikään kuin kerralla ratkaista Riihimäelle vuosikymmenten aikana syntynyt budjettivaje. Samalla kun suljettaisiin koulut ja Monari, poistuisi yhdistysten ja seurojen edulliselta harrastustoiminnalta kolmessa vuodessa viisi salia. Jos palveluverkkouudistus toteutuisi suunnitellulla tavalla, se hyvin todennäköisesti aiheuttaisi reilun toiminnan supistamistarpeen myös RiVoLissa. Kiireellä ja huonosti valmisteltua uudistusta ei tule hyväksyä. Yli varojensa eläneen kaupungin kurssin korjaaminen vaatii aikaa, kaupunkilaiset osallistavaa ja sektorirajat ylittävää suunnittelua – ja määrätietoista pitkäjänteistä työtä.
Haluamme esittää kohta 100-vuotiaan RiVoLin juhlavuoden kynnyksellä kysymyksen Riihimäen kaupungille. Haluaako Riihimäki todellakin profiloitua kaupunkina, jolle kaikenikäisten kaupunkilaisten terveyden edistäminen ja sairauden ennaltaehkäisy ei ole tärkeää?
Hallitus
Riihimäen voimistelu ja liikunta RiVoLi ry